PİRE ve KENE : Kedi ve köpeğinizin uzun ve sıcak tüyleri pire ve kenelerin yaşamları için çok ideal ortamlardır. Bu parazitler köpek ve kedinizin kanı ile beslenip onlarda kan kaybına sebep olurken aynı zamanda deride meydana getireceği alerjik reaksiyonlardan, kan ve iç parazitlere kadar birçok sağlık problemine sebep olurlar.
PİRE NASIL BULAŞIR BELİRTİLERİ NELERDİR
Evinizde beslediğiniz küçük dostunuz dışarıda geçirdiği süre zarfında her an pire ile temas etmesi mümkündür. Köpeğiniz parkta gezinti yaparken ya da kediniz dışarıya çıktığında risk altında olabilir. Dişi bir pirenin saate bir yumurtlayabilmesi çok kısa bir süre sonra evcil hayvanınızın pire ile istila edilmesi anlamına gelecektir.
•Kedi ve köpeğinizde pire varlığının en önemli belirtisi tüylerinin arasındaki (özellikle karın bölgesinde)erişkin pireler ya da küçük siyah noktacıklar olarak gördüğünüz pire dışkılarıdır.
•Tüyler arasında küçük beyaz pire yumurtaları
•Normalden çok fazla kaşınma ve yalanma
•Tüylerde dökülme, deride kızarıklık ve döküntüler
Pire
PİRE KAYNAKLI SAĞLIK PROBLEMLERİ
ANEMİ:
Pireler kendi boylarında 15 kat daha fazla kan emebildikleri için evcil hayvanınızdan ciddi oranda kan emebilirler. Çok kan kaybeden kedi ve köpeklerde anemi (kansızlık) gelişebilir. Özellikle pire ısırıklarına uzun süre maruz kalmış sağlıksız beslenen yavru kedi ve köpekler bu duruma daha kolay düşebilirler. Aneminin en belirgin semptomları mukozalardaki soluk renk ve hareketlerdeki durgunluktur.
PİRE ISIRIĞI ALERJİK DERMATİTİ:
Kedi ve köpeklerdeki deri hastalıklarının en yaygın Sebenlerinden bir tanesi pirelerdir. Pirelerin ısırdıkları derideki tahribat ve hayvanın derisine enjekte ettikleri salgılarına bağlı olarak pire ısırığı alerjik dermatiti şekillenir. Bu durumda özellikle kuyruk kökünde ve karın altında şiddetli kaşınma, tüy dökülmesi, kaşınmaya bağlı olarak da kızarıklık rahatlıkla gözlenir.
Pire
PİRELER VE İNSANLAR
Pireler evcil hayvanınızın üzerine yumurtalarını bıraktıktan sonra bunların bir kısmı da evinizdeki halıya, yatağınıza ya da eşyalarınızın üstüne düşebilir. Pireler için halılar ve rutubetli ortamlar ideal yerlerdir. Daha sonra pireler evcil hayvanınızı ya da sizi beslenmek için hedef seçer ve biraz daha yumurta bırakırlar. Pireler kanınızı emmek için ya direkt olarak evcil hayvanınızın üzerinden ya da diğer eşyalarınızın üzerinden derinizin üzerine atlar. Bazı insanlarda pire ısırmalarına karşı şiddetli reaksiyon gelişir. Şiddetli kaşınma, kızarıklık ve deri enfeksiyonlarına yol açabilir. Bu durumda yapmanız gereken en kısa sürede kendiniz için doktorunuza evcil hayvanınız için veterinerinize başvurmaktır.
flea-bites-5
KENE NASIL BULAŞIR BELİRTİLERİ NELERDİR
Keneler uzun otlar üzerinde yuvalanıp orada hiç beslenmeden bir yıl bekleyebilirler. Bu bekleme oradan geçen bir hayvanın üzerine atlayıncaya kadar sürebilir. Köpekler ve kediler ilkbahar ve sonbahar arası bu keneleri almaya çok açıktırlar.
Siz köpeğiniz severken hissedebilir ve çıplak gözle onları baş bölgesinde, kulaklarda, patilerde yapışmış olarak görebilirsiniz. Kedilerde ise daha çok kulaklarda ve göz etrafında görülürler.
images
KENE KAYNAKLI SAĞLIK PROBLEMLERİ
Keneler tehlikeli hastalıklar taşırlar ve de evcil hayvanınız da kenelerden bu hastalıkları kapabilir.
Bazıları Lyme hastalığı, Ehrlichiasis, babesiosis dir. Bu hastalıklar iştahsızlık, ateş, anemi lenf yumrularının şişmesi gibi benzer semptomlar gösterir, bu hastalılar ciddi komplikasyonlara sebep olurlar bu yüzden eksiksiz tedavi kaçınılmazdır. Köpeğinizde bu tip semptomları gördüğünüzde en kısa sürede veterinerinize danışınız. Kedilerde bu tip hastalıklar çok daha az görülür. Köpeklerde lyme hastalığına karşı koruyucu aşı mevcuttur yüksek risk alanlarında yaşayan köpekler için önerilir. Genellikle koruyucu olarak yılda bir kez uygulanır. Ancak en doğrusu köpeğinizin bu aşıya ihtiyacı olup olmadığını veterinerinize danışmaktır.
Keneler bulaştırdıkları hastalıkların yanı sıra başka sağlık problemlerine de sebep olurlar. Bunlar anemi, deri irritasyonu ve enfeksiyonu, kene felcidir. Kene felci bazı kenelerin yaydığı toksinlerden kaynaklanan kas zayıflamasıdır. Köpeklerin çoğu keneler temizlendikten sonra iyileşmeye başlar.
paralysis-tick-on-dog
GÜVENLİ KENE UZAKLAŞTIRMA
Köpeğinizin ve kedinizin üzerinde yapışmış olarak kene gördüğünüzde keneyi sıkıp patlatmayın onu çıkarmak için benzin, tırnak cilası, alkol ya da ateş kullanmayın, elinize bir eldiven giyip bir pens ya da cımbız vasıtası ile keneyi deriye yakın bölgeden baş kısmından sıkıca kavrayıp bükmeden direkt olarak yukarı doğru çekin, ısırılmış bölgeyi antiseptik solüsyonlar ile dezenfekte edin, deride kalan keneye ait ağız parçaları ciddi reaksiyonlar yaratabilir. Bu durumda veterinerinize danışmanızda fayda vardır.
KENELER VE İNSANLAR
Evcil hayvanlarınız üzerinde bulunan keneler dışarıda daha çok uzun otlarla kaplı bölgeleri tercih etseler de evinizdeki, halılar, perdeler, çatlaklarda da rahatlıkla yaşayabilirler. Kenelerin köpeklerinize bulaştırdığı birçok hastalığa insanlarda duyarlıdır bunların en önemlisi LYME hastalığıdır. Bu hastalık direkt olarak köpeklerden insanlara bulaşmasa da
aynı kene tarafından ısırılma durumunda ve köpeğinizin kanını emen keneleri temizlerken kene kanına temas ile hastalığın buluşma riski vardır
PARAZİTLERLE MÜCADELE
ŞAMPUANLAR:
Kene ve pire şampuanları evcil hayvanlarınızı kene ve pirelerden kurtarmak için kullanabileceğiniz üstelikte reçetesiz olarak temin edebileceğiniz ürünlerdir. Genellikle evcil hayvanınızın bütün vücudunu şampuanla ıslattıktan sonra 10 dakika kadar bekletip sonra iyice durulayarak kullanılır fakat yine de kullanılan ürünün kullanım talimatlarını dikkatlice okumak gereklidir. Şampuanların dezavantajı ise genellikle hayvanınızın üzerindeki kene ve pireleri yok etmesine rağmen önlemesinde daha az etkili olmalarıdır.
TASMALAR:
Kedi ya da köpeğinizin boynuna takabileceğiniz ilaç emdirilmiş tasmalar kene ve pirelere karşı kovucu özelliğe sahiptirler. Uzun süreli olarak kullanabileceğiniz ürünlerdir. Dezavantajları ise rahatsız edici kokuları, ıslanmaları durumunda kullanım sürelerinde kısalma olması, yavru kedi ve köpeklerde kullanılamamalarıdır.
DAMLA VE SPREYLER:
Damla ve spreyler genelde aynı etken maddeden üretilen farklı formlardaki ilaçlardır. Bazıları kene ve pire için etkili iken bazıları da sadece pire ve yumurtaları için etkilidir. Bazı araştırmalar damlaların yanlış kullanımından kaynaklanan problemlerle karşılaşılabileceğimizi göstermektedir. Bunlar genelde köpekler için üretilmiş damlaların yanlışlıkla kediler için kullanılması ya da büyük köpekler için üretilmiş damlaların küçük köpekler için kullanılmasıdır. Bu yüzden hangi damlayı ve nasıl kullanacağınızı veterinerinize danışınız.